Navigering
StartBåtregister

Rederier

VarvBildreportage

Forum

LänkarKontakt

Om sidan

Vanliga frågor

Efterlysningar

Uppdateringar

Eric Nordevall
Ingen bild

  Fartygsfakta    
  Byggd 1837
  Varv Hammarstens varv, Norrköping
  Varvsnummer -
  Registernr -
  Fartygstyp Hjulångare
  Material Trä
  IMO nummer -
  Signal -
  Systerfartyg -
  Teknisk data Vid byggnation Vid skrotning
  Längd öa 35,13 meter -
  Största bredd 3,80 meter -
  Djupgående - -
  Brt/Nrt - -
  Maskineri 2 x Motala ångmaskin -
  Effekt 32 hk -
  Toppfart 7 knop -
  Kapacitet - -
  Historik
  1835-11-10 Beställd av Ångbåts Bolaget Stockholm - Göteborg.
  1836-08-05 Sjösatt. Bogserad till Motala Verkstad för montering av två balansångmaskiner på vardera 17 hk, ångpanna och skovelhjul.
  1837 Levererad som Eric Nordevall till Ångbåts Bolaget Stockholm - Göteborg. Skrovet är byggt i ek och furu. Trafik för Kungliga Postverket mellan Ystad och Stralsund.
  1838 Insatt i trafik på Göta Kanal, traden Stockholm - Göteborg.
  1856 Såld till Vadstena.
  1856-06-04 Avgår från Vadstena för färd mot Göteborg. Däckslasten består av brännvin från spritlagret i Vadstena. Väl ute på Vättern lämnar kapten Bergström över navigationen till styrman Eriksson. Styrmannen lämnar i sin tur över ansvaret till en matros med order att hålla nära ön Jungfrun, mellan Vadstena och Karlsborg. Matrosen följer order och håller nära ön men dessvärre på fel sida. Fartyget grundstöter och sitter fast på grundet. Ångskonerten Motala Ström kommer till undsättning och övertar last för att det grundstötta fartyget ska bli lättare.
  1856-06-06 Dras loss av ångkorvetterna Santesson och Föreningen och bogseras mot Motala för inspektion. Tyvärr har det uppkommit ett hål i skrovet och efter några hundra meter sjunker fartyget till 45 meter djup. Eftersom hjulångarnas tid är ute låter man fartyget ligga kvar på botten.
  1980 Hittas på hösten av två amatördykare.
Tillbaka till Ångbåts Bolaget Stockholm - Göteborg
 
 
Skärgårdsbåtar.se
Vi erbjuder dig nu 1712 fartyg, 985 rederier och 122 nybyggnadsvarv.

Nytt material tillkommer ofta, både nya fartyg samt uppdateringar på de fartyg som redan idag finns på våra sidor!
Månadens presentation
m/s Östan
Blidösundsbolaget AB

m/s Östan Foto: Krister Nilsson

Fartyget byggdes 1969 vid Marintekniks verkstads AB i Östhammar för Waxholms Ångfartygs AB. I slutet av sommaren samma år sattes hon in i trafik på traden Stockholm – Vaxholm – Sandö brygga, Värmdö. Den 27 september 1992 gör fartyget sin sista tur för Waxholmsbolaget innan hon säljs till Koster och får namnet Kostervåg. Efter tre år på västkusten kommer hon åter till Stockholm och nu med namnet Södertörn och sätts åter i trafik för Waxholmsbolaget. 2018 säljs hon till Blidösundsbolaget och återfår sitt ursprungliga namn Östan och har sedan dess fortsatt i trafik för Waxholmsbolaget, främst på Möjatraden.